Sembla que el sector de l'autoedició s'anima pel costat del programari lliure. Si fins ara comptavem amb alternatives als paquets d'ofimàtica (amb l'open office o el neo office) i els d'edició d'imatges (amb el gimp i l'inkscape), ara podem provar una nova solució linuxera per a la maquetació: l'scribus.

És gratuït i incorpora un bon exportador a .pdf, a més de treballar internament amb una separació en 4 canals que permet reconvertir (per fi!) les imatges del gimp a CMYK. Li manca no obstant, suport per a les tipografies .otf i .dfont, i per la seva naturalesa oberta, no incorpora (ni es preveu que ho faci) llibreries de color propietaries, com ara les Pantone o Hexacrome. Tot i això, i a falta de que se'n millori el rendiment, l'aspecte i la usabilitat, de moment ja permet crear documents amb practicament totes les funcionalitats dels programes professionals, i a la seva web ofereixen molts recursos open source per al procés de preimpressió.

Està en català per a les plataformes habituals, i podeu descarregar-lo des de SourceForge, des d'on podeu baixar-vos també el GhostScript. Per a mac, podeu optar per instalar-lo manualment, o bé fer servir el binari aquificat per a PPC sota l'X-11, ja que encara no hi ha versió universal.
Encara no és una solució per competir amb gegants com el quark o l'indesign, però donat el seu estat incipient apunta molt bones maneres i és, per tant, una aplicació a seguir.


Views: 63

Comments are closed for this blog post

Fes-te la samarreta ja!

gràcies al grup de Serigrafia

© 2020   Created by Centres Públics d'Ensenyament d'Arts Gràfiques.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service